သစ္တိုသီးရဲ့က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
သစ္တိုသီးမွာ ခ်ိဳ ခ်ဥ္အရသာရွိပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ သစ္တိုသီးအခ်ဥ္ေပါပါတယ္။ ထိုင္းတို႔ တရုတ္တို႔ဖက္က ၀င္လာတဲ့ သစ္တိုသီးေတြထဲမွာေတာ့ အခ်ိဳေတြလည္းရွိပါတယ္။သစ္တိုသီးကို ဆားေရစိမ္ၿပီးစားၾကသလို၊ ဟင္းေတြခ်က္ရာမွာလည္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ငရုတ္သီး ဆား တို႔နဲ႔ သုတ္စားတာမ်ိဳးလည္းလုပ္ၾကပါတယ္။ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြအမ်ားအျပားပါ၀င္သလို ကိုယ္လက္စထေရာဓာတ္ပါ၀င္မႈနည္းပါးတဲ့အျပင္ တျခားက်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာလည္း ရွိေနပါတယ္။
သစ္တိုသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ကာဘြန္ဟုိက္ဒရိတ္ဓာတ္ေတြ၊ သံဓာတ္ေတြပါ၀င္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ ( B ) လည္းၾကြယ္၀ပါတယ္။
၁။ ခံတြင္းက်န္းမာေရး
••••••••••••••••••••
သစ္တိုသီးကို စားေပးတာဟာ ခံတြင္းအတြင္း ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊားေတြကို ေသေစနိူင္ျပီး သြားပိုးစားျခင္း
ျဖစ္ပြားျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးႏိုူင္သလို သြားေတြ ပ်က္စီးျခင္းကေနလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၂။ ကင္ဆာ
•••••••••••
ေလ့လာေတြ႔ရွိမႈအရ သစ္တိုသီးက ( Leukemia )ဆဲလ္ေတြကို ေသေစႏိုူင္တယ္လို႔ ( Bioorganic and Medicinal Chemistry Letters ) ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ကင္ဆာ အက်ိတ္ကိုလည္း ေသေစ
ႏိုူင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
၃။ အမွ်င္ဓာတ္
••••••••••••••
သစ္တိုသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ေတြၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ၿပီး အစာေခ်စနစ္ကိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
၀မ္းခ်ဳပ္ ၀မ္းေလွ်ာျခင္းကိုလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
( အလြန္အကၽြံစားရင္ေတာ့ ၀မ္းေလွ်ာေစပါတယ္။ )
၄။ ကိုယ္ခံအားစနစ္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း
••••••••••••••••••••••••••••••••••
သစ္တိုသီးမွာပါ၀င္တဲ့ ( Antioxidant) ကကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ
ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္လို႔ ဘက္တီးရီးယားေတြကို ေသေစႏိုူင္ပါတယ္။
၅။ အေရျပားျပႆနာ
••••••••••••••••••••
သစ္တိုသီးဟာ အေရျပားယားယံျခင္းကိုသက္သာေစပါတယ္။ သစ္တိုရြက္ကို ႀကိတ္ၿပီး ယားတဲ့ေနရာမွာ
အုပ္ထားေပးရင္ ယားယံတာသက္သာေစပါတယ္။
၆။ အဖ်ားက်ေစျခင္း
သစ္တိုရြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကိုအပူရွိန္တက္ေနတဲ့ ခႏၶာကိုယ္ေပၚကပ္ေပးရင္ အပူက်တယ္လို႔
ဆိုပါတယ္။ သစ္တိုရြက္ကိုျပဳတ္ၿပီးေရခ်ိဳးေပးရင္လည္း ေခၽြးပြင့္ၿပီးအဖ်ားက်ေစပါတယ္။
Credit : MyFood Myanmar
0 မွတ္ခ်က္မ်ား for "သစ္တိုသီးရဲ့က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား"